Vissza

Bioextra C-vitamin 1000mg retard filmtabletta 100x

CIKKSZÁM: 52758
Bioextra C-vitamin 1000mg retard filmtabletta 100x

Bioextra C-vitamin 1000mg retard filmtabletta 100x

CIKKSZÁM: 52758
Készleten Várható szállítás 1-4 munkanap
3 619Ft
36Ft / db

A C-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet védekezőképességének fenntartásához, ám ezentúl számos más szerepet is betölt.

A C-vitamin vízoldékony vitamin, amelyre az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenül szükség van. Számos növény és állat tud egyszerű cukrokból C-vitamint előállítani, az emberi szervezet azonban erre nem képes, ezért a hiánybetegség megelőzésére szükséges a bevitele. A vegyület hőérzékeny, így elsősorban a nyers zöldségek és gyümölcsök szolgálnak C-vitamin forrásul.

A szervezetben nagyjából 1500 mg C-vitamin raktározódik el, és a teljesen feltöltött raktárak mellett a napi 200 mg felett bevitt C-vitamin mennyiség jelentős része a vesém keresztül kiürül a vizelettel.

A C-vitaminnak számos egészségre vonatkozó állítását pozitívan bírálta el az európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA).

Ezek szerint a C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez intenzív testmozgás alatt vagy azt követően, szerepet játszik a kollagénképződésben és ezen keresztül az erek, porcok, bőr normál állapotának, működésének fenntartásában, továbbá a csontozat, a fogak és az íny egészségének fenntartásában. A C-vitamin részt vesz az energiatermelő anyagcsere folyamatokban, hozzájárul az idegrendszer és az immunrendszer normál működéséhez, a normál pszichés funkciók fenntartásához.

A C-vitaminnak szerepe van a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében, a fáradtság és a kifáradás csökkentésében, az E-vitamin redukált formájának regenerálásban, valamint fokozza a vas felszívódását.

Súlyos C-vitamin-hiány ma már nagyon ritkán fordul elő – ha mégis, annak elsődleges oka az egyoldalú, vitaminhiányos étrend.

Tartós C-vitamin-hiány esetén az ízületek megduzzadnak, izom- és csontfájdalom jelentkezhet.

Mivel a C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért a C-vitaminban szegény táplálkozás vérszegénységet okozhat.

A C-vitamin jól tolerálható, kevés mellékhatást okozó vitamin.

Az alumíniumtartalmú savlekötők és a C-vitamin bevitele között legalább 2 órának kell eltelnie.

Írd meg a véleményed!